vineri, 8 octombrie 2010

Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale - “ Reciclarea şi cei 3 R: Recuperare, Recondiţionare, Refolosire”

De ce sa te deranjezi sa reciclezi hartia?.

1. Cum cererea de hârtie a crescut, mai mult lemn este necesar pentru a satisface cererea de hârtie. În multe din cazuri asta a însemnat pierderea a numeroase habitate naturale pentu fauna şi nenumarate ecosisteme deoarece pădurile vechi, mature au fost înlocuite de plantaţii controlate, de obicei păduri de conifere ce cresc rapid. Lipsa de divesitate în randul arborilor pe plantaţiile controlate a dus la un dezechilibru în întreaga zonă forestieră.

2. Folosind deşeuri de hârtie pentru a produce hârtie reciclată problemele privind depozitatrea deşeurilor s-au redus.
Pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se salvează:
-cel putin 30000 l de apă
-3000 - 4000 KW electricitate ( destul pentru un apartament de 3 camere/an)
-95% poluarea aerului

3. Producerea de hârtie reciclată presupune intre 28-70% mai puţină energie decât producerea de hârtie de lemn şi presupune mai puţină apă. Asta se întamplă din cauza faptului că mare parte din energia dedicată producţiei de hârtie se consumă prin transformarea lemnului în hârtie.

4. Hârtia reciclata produce mai putine emisii poluante in aer (95%) si in apa. Hârtia reciclată nu este realbită în mod normal, dacă totusi se albeşte se foloseste oxigen şi nu clor. Asta reduce cantitatea de noxe degajate in mediu.

5.Unde reciclam hârtia?

Fiecare clasă împreuna cu profesorul diriginte va desemna un grup de elevi care se vor ocupa cu strângerea de hârtie recilabilă care apoi va fi predată în fiecare vineri la ora 13 şi ora 18 .

Persoana de legătură din comitetul Eco-şcoala, prof. Ciubotaru Cristian

6.Ce vom castiga?

Pe langa un mod responsabil de a recicla o resursa si de constientiza ca fiecare dintre noi putem ajuta natura prin lucrurile marunte care le face zi de zi, la sfarstul anului se vor acorda diplome pentru clasa ca a colectat cea mai mare cantitate de hartie si un premiu surpriza!!!

Niciun comentariu: